fredag den 6. marts 2015

Syltede grønne tomater

Hvis du er rigtig gammel, så kan du huske en sød lille film som hedder Fried Green Tomatoes. Se den, hvis du møder den. I mellemtiden - og hvis det er sæson for grønne tomater, så kan du lave dem her, som er et fint, men overset tilbehør til f.eks. stegt kød eller steg. De giver et fint sødligt/surt modspil til kødet. Man kan købe grønne tomater (f.eks. på nemlig.com) når de er sæson, eller, hvis man er så heldig at man dyrker tomater i sin have, så kan man pille alle de grønne af sidst på sæsonen og sylte dem. Vælg tomater som har nogenlunde samme størrelse.

1 kg grønne tomater

Kogelage:
1/2 liter eddike
1/2 liter vand
1 tsk. salt

Syltelage:
1/2 liter af kogelagen
1/2 kg rørsukker
1 tom vaniljestang
1 kanelstang (hel)
3 stjerneanis
6 hele kardemommefrø, gokkede

Prik tomaterne med en gaffel og kog dem i ca. 5 minutter i kogelagen, ellers er de for hårde. Hvis du har meget store tomater, skal de have mere, men de skal endelig ikke blive bløde, bare lige koge lidt.

Mål 1/2 af kogelagen og tilsæt ingredienserne til syltelage. Lad det koge op, så sukkeret smelter. Tilsæt nu tomaterne og lad dem simre, bare så overfladen lige akkurat skælver, i 7-10 minutter. Hæld dem på et skoldet glas og lad dem trække minimum en uge før du spiser af dem.

De holder fint på køl - hvis du vil have længere holdbarhed eller være helt sikker, så kan du skylle glasset i atamon og tilsætte en tsk. atamon til lagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar