søndag den 22. marts 2015

Sandwichbrød

Det allermest geniale ved sandwichbrød (bortset fra smagen og tyngden af et rigtigt brød) er, at man kan skære det i skiver og fryse det (okay, det lyder eddermanme oldschool. Sådan krigsbarnsagtigt) - nå, men det ER smart, for så kan man tø en skive op af gangen (eller direkte i brødristeren) og så er der altid brød til en sulten teenager, morgenmad eller toasts til familien når den sidder med sæløjne og fantaserer om parisertoasts. Det er fedt hvis man er den heldige indehaver af en sandwichbrødsform (fås hos Kunst & Køkkentøj, også online), hvis ikke, så kan en form på 2 1/2 liter også gøre det, du skal bare sætte en bageplade og noget tungt over formen når den bager, så brødet ikke kan hæve op over kanten. Hvis du synes, så kan du eksperimentere med at komme kerner i eller grovere mel.

1 brød + to boller
6 dl vand
25 gr. gær
20 gr. salt
20 gr. sukker
800-1000 gr. hvedemel

Rør gæren ud i vand og salt, og tilsæt melet. Start med de 800 gr. og se hvad der sker - det er muligt at dejen kan tage et helt kilo. Hvis du bruger en røremaskine, så giv den tæsk på højeste hastighed til dejen slipper skålens kanter - det kan tage 5-7 minutter. Da dejen skal bages i en form gør det ikke noget at den er ret blød, da formen fungerer som korset, det vigtigste er, at der er dannet fine glutenstrenge (du kan trække dejen ud til en lang 'tråd'). Lad dejen hvile i skålen 1 time under et klæde.

Kom den i en smurt form, tag en mængde svarende til to store boller fra (husk at smøre låget også) og lad den hæve ca 2 timer - det kommer meget an på temperaturen i dit køkken. Dejen skal være ca 1,5 cm fra kanten i formen, så er den klar til bagning i en 220 grader varm (forvarmet) ovn. Hvis dejen får lov til at hæve for meget op, så klasker brødet sammen når det bliver bagt, og finder på mystisk vis ud af formen. Resultatet er, at man ender med at have bagt en stor mængde af noget, som man kun kan bruge som rasp. Brødet bages ca 50 minutter, og tages ud af formen når det kommer ud af ovnen, bollerne tages ud efter ca 15 minutter.

Når brødet er helt koldt (køl det af under et klæde), så kan du skære det i skiver og fryse det ned.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar