onsdag den 25. februar 2015

Hindbærsyltetøj med vanilje og citron


Dengang, i de gode gamle dage da JEG var barn, der var der forskel på syltetøj og marmelade. Syltetøj var 'finere', tyndere og havde ikke kæmpestore bær i. Marmelade var med store stykker bær (eller frugt) og så var det stivere. I dag er det hip som hap om det hedder marmelade eller syltetøj (dog skal syltetøj have et højre bærindhold end marmelade). Her er opskriften på en gang hindbærsyltetøj med vanilje og citron. Det kan virke helt åndsvagt at komme citron i noget, som i forvejen er pivsurt, men HVERGANG du laver noget med bær, så vil jeg anbefale dig at smage det til med citron. Det giver frugtsmagen en ekstra dybde eller kant.

300 gr. frosne hindbær
300 gr. rørsukker
1/2 citron - saften af
1 vaniljestang

Apropos vanilje, så har jeg købt vidunderlig vanilje hos Vanilla Mart. Det er en rigtig fin kvalitet, selvom man skal købe et vist kvantum, før det kan betale sig med fragt. Her kan man købe en 'vanilla sampler' hvor man får 12 vaniljestænger fra forskellige lande. Lidt nørdet måske... men ret interessant at smage forskel. Jeg brugte en fed vaniliestang fra tahiti til hindbærsyltetøjet, da jeg synes den er alt for aromatisk og over-vaniljet at bruge i f.eks. is eller andet, hvor der ikke er så meget modspil.

NÅ. Men kom hindbærene i en gryde (de må godt være frosne) sammen med det meste af sukkeret, flæk vaniljestangen og skrab kornene ud i det resterende sukker, 'ælt' korn og sukker sammen, så kornene skilles ad, ellers har du bare en stor vaniljeklump. Kom vaniliekorn, den tomme stang og citronsaften i, og kog op. Lad det koge ca 5 minutter, og smag så på det. Skal der meres sukker i? Mere citron? Med mindre du elsker hindbær der er kogt i fuldstændig splat, så fisk hindbærene op, og kom dem i et skoldet glad. Skru op for varmen, og lad det flydende indhold bulderkoge indtil det tykner lidt - du skal ikke gå for langt væk fra gryden. Hæld det over bærene, køl af og spis. Det er stadig ret flydende og også fint til at komme oven på f.eks. youghurt.

Jeg har ikke kommet konserveringsmiddel i - sukker konserverer fint. Opbevar det på køl og tag af det med en ren ske. Hvis du er nervøs, så kom atamon i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar